سفارش تبلیغ
صبا ویژن

اصول طراحی داخلی

هفت عنصر اصلی طراحی داخلی

هفت عنصر طراحی داخلی
امروزه یکی از اشتباهات رایج به کارگیری واژه طراحی داخلی به جای دکوراسیون داخلی می باشد. بنابراین برای علاقه مندان به مباحث معماری و ساختمان لازم است تا تفاوت طراحی داخلی و دکوراسیون داخلی را به درستی و به طور شفاف درک نمایند. طراحی داخلی به علم و هنر فهم رفتار کاربران برای خلق محیطی کاربردی درون ساختمان می باشد. این در حالی است که دکوراسیون داخلی عبارت است از مبلمان و تزئینات با المان های به روز و زیبا. به طور مختصر، یک طراح داخلی می تواند یک متخصص دکوراسیون داخلی نیز باشد ولی یک متخصص دکوراسیون داخلی، طراح داخلی به حساب نمی آید. اما در دنیای کار امروزی این دو تخصص به صورت جداگانه و منحصر به فرد نبوده و نقش یک متخصص طراحی داخلی با یک متخصص دکوراسیون داخلی به صورت مشترک توسط یک فرد صورت می پذیرد. طراحی داخلی علمی با شاخه های متعدد است که نوشته فوق به هفت عنصر طراحی داخلی می پردازد.

اصول طراحی داخلی
فضا
فضاسازی در طراحی داخلی
فضا یکی از مهم ترین عناصر طراحی داخلی به شمار می­رود. در واقع فضا پایه ایست که طرح در آن ساخته می­شود. بنابراین یک طراح باید از فضای موجود، ابعاد و امکانات آن آگاهی کامل داشته باشد. برای مثال، دو نوع فضا داریم: فضای دو بعدی که شامل کف است ( دربرگیرنده طول و عرض) و فضای سه بعدی که شامل فضای زندگی می شود ( دربرگیرنده طول ، عرض و ارتفاع). در اصل به فضایی که با مبلمان و وسایل دکوری پرشده باشد فضای مثبت، و به فضایی که خالی باشد فضای منفی می گویند. هم چنین باید بین فضای مثبت و منفی تعادل ایجاد شود؛ چرا که خالی بودن بیش از حد یک فضا و یا پرکردن بیش از حد آن با وسایل و مبلمان تاثیر بسیاری در این تعادل دارد.

خطوط
خطوط در طراحی داخلی
خطوط با فرم ها و اشکال شکل می­گیرند و ایجاد هارمونی، کنتراست و وحدت ( 3 اصل از 7 اصل) برعهده خطوط است. خطوط اشکال را تعریف می­کنند و  یک راهنمای بصری برای فضای داخلی به شمار می­آیند. خطوط عموما به سه دسته تقسیم می شوند: عمودی، افقی و پویا. خطوط افقی تشکیل دهنده زینت های ساختمانی مانند میز، صندلی و تخت می باشند؛ این درحالی است که خطوط عمودی را می توان در پنجره ها ، درب ها و موارد مشابه آن­ها یافت. خطوط افقی به وجود آورنده احساس امنیت و ایمنی در فضا هستند، درحالیکه خطوط عمودی یک طبیعت آزاد و گسترده را در ذهن شما القا می­کند. خطوط پویا یا زاویه ای، که عمل گرا هستند، حس دراماتیکی را القا می­کنند و در سازه هایی مانند پله­ دیده می­شوند. یک طراح داخلی باید بداند چگونه از این خطوط برای تعریف فرم ها استفاده کند، چرا که فرم یکی دیگر از عناصر مهم طراحی داخلی است.

فرم ها
فرم در طراحی داخلی
به طور کلی به شکل اجسام و یا طرح کلی یک جسم سه بعدی در فضا، فرم گفته می­شود. یک فرم از دو یا چند شکل تشکیل شده است؛ همچنین می­ توانیم به کمک پارچه، رنگ و الگوهای مختلف آن را به فرمی برجسته و خاص تبدیل کنیم. یک فرم مشخص باعث به وجود آمدن هارمونی و فرم های اضافی باعث برقرارشدن تعادل در فضا می شوند. دو نوع فرم داریم: فرم هندسی (که ساختگی است) و ساختگی (یا ارگانیک). همچنین فرم ها به دو دسته بندی باز و بسته نیز تقسیم می­شوند؛ فرم های باز آن دسته فرم هایی هستند که میتوان داخل آن­ ها را دید، و فرم های بسته فرم هایی هستند که توسط یک سطح بسته محصور هستند. برای رسیدن به یک فرم متناسب، درک درستی از عناصر ذکرشده (برای مثال خطوط و شکل ) لازم است.

نور
نورپردازی در طراحی داخلی
­نور یکی از بدیهی ترین عناصر طراحی داخلی به شمار می­رود. چه نور طبیعی باشد چه مصنوعی، عناصر دیگر مانند رنگ، بافت و فرم در نبود نور هیچ اهمیتی نخواهند داشت. نور بر حالت روحی، فضای زندگی و هرعنصر دیگری مثل فضا، خطوط و فرم ها تاثیر بسزایی دارد. درب ها و پنجره ها باید به صورت هوشمندانه ای در فضای خانه قرار بگیرند تا منجر به ورود نور طبیعی به محیط گردند. روشنایی مصنوعی به سه شاخه اصلی تقسیم می­شود: روشنایی ضروری، روشنایی متمرکز و نورپردازی حسی. روشنایی ضروری، اشاره دارد به منابع نور همانند چراغ رومیزی و لامپ که در فضای خانه با هدفی مشخص و برای کار خاصی قرارداده شده اند. از روشنایی متمرکز به منظور پرنورتر نشان دادن یک فضای خاص یا یک اثر هنری مانند ساختارها، مجسمه و غیره استفاده می­شود. نورپردازی حسی نیز عموما فضای خانه را از حسی و روحی متعادل می­کند؛ و تامین کننده نور فضای عمومی است.

رنگ
نقش رنگ ها در طراحی داخلی

رنگ ها نیاز به معرفی خاصی ندارند؛ آن ها ارتباطی زیبا و ظریفی بین اشیا ایجاد می­کنند و تاثیر بسزایی در روحیه افراد دارند. رنگ ها باید بر اساس روانشناسی و طرزتفکر ساکنان یک خانه انتخاب شوند. برای مثال قرمز یک انتخاب عالی برای سالن نهارخوری به شمار می­رود، چون اشتها را باز می­کند؛ و یا رنگ سبز برای اتاق خواب مناسب است، چون حس آرامش و سلامتی برای افراد به ارمغان می آورد. هر رنگ سه ویژگی متمایز به نام Hue،value و intensity دارد؛ یک طراح داخلی برای تغییرات و ایجاد ترکیب های مختلف، باید این ویژگی ها را به خوبی بشناسد. رنگ ها در وهله اول به دو دسته اولیه و ثانویه، و در وهله دوم به دسته های ثالث، مکمل و تک رنگ تقسیم می­شوند.

بافت
متریال طراحی داخلی
بافت به طورعمده با سطوح سر و کار دارد و تعیین می­کند که یک سطح چه احساسی را منتقل و چگونه به نظر می­رسد. بافت به فضای زندگی عمق و علاقه می افزاید و همچنین تعریفی از احساس/ظاهر و دوام یک سطح ارائه می دهد. به طور کلی در زمینه طراحی داخلی دو نوع بافت وجود دارد: بافت بصری، به بافتی اتلاق می شود که فقط قابل  مشاهده است؛ بافت واقعی، به بافتی گفته می شود که هم دیده و هم احساس می شود. هرچیزی که با پارچه (مانند روبالشی و تخت خواب) و یا هرنوع پوششی ( مانند پرده، رنگ دیوار و دیوارپوش) پوشیده شده باشد، دارای بافت است. توجه داشته باشید که اگرچه برای ایجاد مود باید از یک بافت غالب استفاده شود، اما برای جلوگیری از یکنواختی نیز باید یک بافت متضاد به فضا اضافه شود.

طرح و الگو
الگو در طراحی داخلی
طرح ها به طراحی داخلی و کار با رنگ ها زندگی و شادابی می بخشند؛ طرح ها داستان شان را خود بیان می کنند و شاخصه های پیوستگی و تغییر سطح را به فضای زندگی اضافه می نمایند. هر شکل هندسی می تواند یک الگو برای یک طرح باشد؛ اما عموما الگوهای تکراری و جذاب سازنده طرح ها هستند. به عنوان مثال طرح بته جقه، که به شکل یک قطره سبزرنگ است، یکی از متداول ترین الگوهای به کاررفته در نقاشی دیوارها، روبالشی و دیگر سطوح تزیینی به شمار می آید.

با اینکه جبر محیط کاری در عمل سبب انجام شدن وظایف یک متخصص دکوراسیون داخلی و یک طراح داخلی توسط یکی از آنها شده است اما هر یک از آنها وظایف کاملا جداگانه از یکدیگر دارند که در نوشته فوق به تفاوت طراحی داخلی و دکوراسیون داخلی اشاره گردید. طراحی داخلی علمی با شاخه های متعدد است که در نوشته فوق به تعداد هفت مورد اصلی از آنها یعنی فضا، خطوط، فرم، نور، رنگ، بافت و الگو اشاره گردید. یک دو سه سازه با ساده سازی فرآیند انتخاب، مقایسه و خرید کمک می کند تا با کمترین هزینه و در حداقل زمان ممکن کالای ساختمانی خود که شامل محصولات دکوراسیون داخلی نیز می شود، به طور مستقیم از کارخانه خریداری نمایید.

استاندارد ساختمان